Коя е правилната помпа за кърма?

Ако се чудиш дали имаш нужда от помпа за кърма, ако се чудиш коя от всички помпи да избереш, ако се чудиш кога ще ти бъде необходима помпата за кърма – тази статия е за теб.

Тук сме се опитали да поместим цялата необходима информация за помпите за кърма и тяхното използване, за да сме полезни за майките, на които тепърва им предстои да се сблъскат със стотиците предлагани видове на пазара.

Ще започнем с това – ПОМПАТА ЗА КЪРМА НЕ ВИНАГИ Е НУЖНА!

Сигурно звучи странно да го прочетете в блог статия на сайт, който предлага помпи за кърма. Но е факт и ние не го крием. В настоящата статия ще разгледаме нещата точно такива, каквито са и ще направим всичко възможно да махнем помпата за кърма от списъка с грижи на майките.

Да започваме.

Що е то помпа за кърма?

Помпата за кърма се използва за изцеждане на майчино мляко, което да се дава на бебето с шише/сонда или да се съхранява за по-късната му консумация. 

Кога е нужна помпа за кърма?

Обикновено помпата за кърма се използва при предизвикателства с кърменето. Ето и най-честите ситуации, когато е необходима:

 • при нужда от допълнително стимулиране на лактацията (особено при по-сънливи бебета в началните месеци);
 • при препълнени, болезнени гърди – за изцеждане до облекчение;
 • когато зърната са разранени и сукането на бебето е болезнено;
 • при приемане на лекарства, несъвместими с кърменето;
 • когато е нужно майката и бебето да са разделени за по-дълго време;
 • в случай че майката се върне на работа, докато кърми;
 • и най-хубавото за накрая – когато бащата иска да се включи в частта с храненето на бебето .

Разбира се, помпата е най-необходима, когато майката реши да храни бебето само с изцедена кърма. В такъв случай видът на помпата е от голямо значение, тъй като тя трябва успешно да се вмести в ежедневието на майката и графика за хранене на бебето. Във всички случаи на колебание е добре да се допитвате до консултант по кърмене за нуждата от използването на помпа за кърма.

Как работят помпите за кърма?

Помпите за кърма може да изглеждат като мистериозни и сложни медицински устройства, но това, което правят, е да симулират естествения модел на сукане на бебето. Бебето суче средно около 50 до 90 пъти в минута и забавя темпото, когато кърмата потече;

След като кърмата бъде изцедена, помпата я събира в колектор за съхранение (при „free hands“ помпите) или в шише (при стандартните помпи);

Помпите за кърма MOMCOZY идват с предпазители за гърди (известни също като фланци) с форма на фуния, които прилепват към гърдите, когато се поставят върху зърното и ареолата. При изцеждане зърното се издърпва внимателно в малък тунел, за да освободи кърма. Тук размерът има значение – съществуват различни видове и големини фланци, за да могат помпите да паснат идеално на различните гърди (и по-точно зърна). Точният размер на фланеца гарантира комфортно и оптимално изцеждане.

Кога трябва да започна да изцеждам?

Няма универсален подходящ момент за започване на изцеждането. Всичко зависи от вашата ситуация и предпочитания. Някои майки започват да се изцеждат дори от един до шест часа след раждането. Понякога става въпрос за нежелание за кърмене, докато при други обстоятелства изцеждането е единственият избор (например при недоносени бебета или при проблеми със засукането). 

Ако решите да изцеждате и да давате кърмата от шише, когато бебето е още малко, имайте предвид, че то може да откаже засукване от гърда в последствие. Не се препоръчва системното изцеждане и даване от шише през първите 4-6 седмици, тъй като през този период кърменето все още се усвоява като процес от бебето (колкото и инстинктивен да е той, бебето се учи с времето да суче правилно гърдите).

Имайте предвид, че в началото може да изцедите малки количества кърма. Това не трябва да ви стряска – нямате малко или недостатъчно кърма! Просто бебешките нужди са малки, но кърмата, макар и в скромни количества, е много ценна за вашето бебе.

Ако планирате да се върнете на работа, докато кърмите, започнете да се изцеждате 2 до 3 седмици преди това, за да свикнете с използването на помпата и да създадете достатъчно запаси от кърма. Внимавайте обаче да не се изцеждате твърде често, тъй това може да доведе до хиперлактация, запушени канали и инфекция на гърдите (мастит). 

Колко често трябва да изцеждате?

Честотата на сесиите зависи от редица фактори, включително количеството кърма, графика ви и дали смесвате кърменето с изцеждане. Ще споменем няколко варианта 

– Ако планирате да останете вкъщи, може да се наложи да „изпомпвате“ само от време на време. Препоръчителното изцеждане или кърмене в началото е 8 – 12 пъти на ден, докато се установи количеството на кърмата. Увеличете производството на кърма чрез редовно кърмене или изцеждане. Законът за търсенето и предлагането важи в пълен смисъл, тъй като гърдите ще произвеждат повече кърма, когато има по-голямо търсене от страна на бебето.

– Ако се изцеждате само от време на време, опитайте се да го правите сутрин, когато нивата на пролактин (хормонът, отговорен за производството на кърма) са най-високи. Можете да изцеждате и между храненията, например около 30 минути след или 60 минути преди хранене.

– Ако храните бебето си само с изцедена кърма, придържайте се към сесии от 15-20 минути 8 пъти за 24 часа. Добавете една нощна сесия между 2 ч. и 5 ч. сутринта. Когато бебето е новородено броят на сесиите може да е по-голям.

Не забравяйте, че всяка майка има различен капацитет на кърмата. Трябва да адаптирате графика си за изцеждане, към вашето тяло и вашето бебе. Поради тази причина се опитайте да не се фокусирате върху количеството изцедена кърма, тъй като това може да доведе до ненужен стрес. 

Kолко време трябва да изцеждате?

Не забравяйте, че всяка майка има различен капацитет на кърмата. Трябва да адаптирате графика си за изцеждане към вашето тяло и вашето бебе. Поради тази причина се опитайте да не се фокусирате върху количеството изцедена кърма, тъй като това може да доведе до ненужен стрес.

Как да спрете изцеждането?

Постепенното „отбиване“ е най-безопасният и удобен начин за спиране на изцеждането. Ето как можете да го направите:

Започнете с пропускане на едно изцеждане през деня и дайте на тялото си 2 до 3 дни, за да се адаптира. След това пропуснете друго изцеждане през деня и продължете така, докато не „се отбиете“ напълно от помпата. Оставете първото и последното изцеждане за последни;

Съкратете сесиите на изцеждане. Например, ако изцеждате 120 ml при всяко изпомпване, преминете към изпомпване само на 90 ml всеки път. Дайте на тялото си няколко дни да се адаптира и след това намалете на по-малко количество. Повтаряйте, докато вече не почувствате необходимостта да помпате.

Ако все още чувствате, че гърдите ви са пълни, продължете да цедите още известно време, но само до облекчаване на напрежението. Когато гърдите ви останат прекалено пълни, вие сте изложени на по-висок риск от болка и инфекция.

Как да изберете помпа за кърма?

На пазара съществуват различни видове помпи за кърма. Основно могат да се разделят в три групи – ръчни, електрически и „free hands“ помпи. Всички те са единични или двойни в зависимост от това дали се изцежда само едната или и двете гърди едновременно.

Ръчните помпи са достъпни като цена и изцеждането с тях се случва с притискане на помпата към гърдата с едната ръка и създаване на вакуум с натискане на дръжката на помпата от другата ръка. Основен техен недостатък е, че вакуумът е един и същ при всяко натискане на дръжката, което прави изцеждането по-бавно, по-трудно и недостатъчно ефективно. 

Електрическите помпи предлагат по-голяма гъвкавост – регулиране на силата на вакуума, по-голяма мощност, безкабелни варианти със свободностоящи помпа и шише. Някои марки предлагат възможност за закупуване на допълнителни специални бюстиета, в които се поставят помпите, за да са свободни ръцете при изцеждане.

„Free hands“ помпите са безкабелни и електрически, поставят се в обикновен сутиен, или такъв за кърмачки, и изцеждат сами. Помпите MOMCOZY са техен представител и осигуряват комфортно и оптимално изцеждане, докато се движите, вършите домакинската работа, играете с бебето си или просто си почивате.

Посочили сме някои аспекти, върху които да помислите, за да намерите най-добрата помпа за кърма за вашите нужди:

Честота: Както вече споменахме – има вариант, в който помпата да не ви е необходима. В случай, че сте решили обаче по една или друга причина да давате кърма от шише, помислете   колко често ще се изцеждате. Ако храните бебето само с изцедена кърма или сте работеща майка, ще „помпате“ доста. В такива случаи ще имате нужда от издръжлива помпа за кърма, която може да се справи с графика ви;

Преносимост: Ще носите ли помпата си за кърма навсякъде със себе си? Ще се изцеждате ли на място без достъп до електрически контакти? Помислете добре, преди да изберете колко преносима да бъде желаната помпа за кърма;

Ефективност: Една сесия на изпомпване продължава средно между 10 и 15 минути. Потърсете мощна и ефективна помпа, ако нямате много време на ден или ако знаете, че ще изцеждате няколко пъти;

Бюджет: Грижата за бебето носи със себеси много съпътстващи разходи. Помпите за кърма се предлагат на различни цени – от 20 лв. до около 500 лв. (има дори и от 1000 лв). Какъв е бюджетът, който планирате да похарчите за следващата си помпа за кърма, зависи само от вас. 

Характеристики: прекарайте известно време в обмисляне какви други характеристики трябва да има вашата идеална помпа за кърма, за да
отговаря на вашия график и нуждите ви от изцеждане.

Важно е да запомните, че няма най-добра помпа за кърма, тъй като лактацията и гърдите на всички са различни. Възможно е една жена да изцежда повече кърма с даден модел, а друга да не успява да достигне доволно количество с него.

Каквато и помпа за кърма да изберете, важното е тя да бъде верен ваш помощник, за да може да предоставите най-добрата храна на бебето си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
  0
  Количка
  Твоята количка е празнаОбратно към магазина